De besværlige egenandeler

Når man skal ha forsikring så er det gjerne snakk om egenandeler, spesielt i forhold til boligforsikring, bilforsikring og lignende. Her får du litt informasjon om hvordan du kan justere egenandelene dine.

De fleste av oss har en eller flere forsikringer hvor vi må forholde oss til begrepet egenandeler. Egenandeler er det beløpet du selv forventes å legge i potten når ulykken først er ute og forsikringsselskapet skal ut med et oppgjør til deg. Dette beløpet varierer jo alt etter forsikringen, men den varierer også avhengig av ditt kundeforhold.

Høy premie gir lav egenandel?

I veldig mange tilfeller er det slik at om du betaler større forsikringspremie i året, får du mindre egenandel. Samtidig finnes det muligheter for eksempel på bilforsikringen til å spare penger om du setter egenandelen høyt. Setter du for eksempel egenandelen til 10 000 NKR kan du kanskje få så mye som 15% rabatt på forsikringen.

Men stort sett er det slik at premien du betaler og vilkårene bestemmer hvor mye egenandeler du har på forsikringen din. Mange steder kan den også styres av bonusen din. Som igjen handler om hvor stor risiko det faktisk er for at du må ha et forsikringsoppgjør i løpet av det neste året. Skal du for eksempel ha boligforsikring så handler alt om hvor god du er til å sikre boligen med alarmen, brannvarslere og den type ting. Jo mer sikring, jo mindre sjanse er det for at det blir gjort ubotelig skade på boligen.

Sjekk vilkår og pris på forsikring
Gå nøye gjennom forsikringsavtalene dine

Hva har du råd til?

Tenk over hva det er du har råd til, når du skal velge forsikring. I de fleste tilfellene er det gjerne snakk om små forskjeller som blir mindre når man deler det opp i månedlige betalinger. Det er ikke nødvendigvis slik at alle har råd til å betale 10 000 kr i egenandel om bilen streiker eller om innbruddet i huset er et faktum. Så se over økonomien din og finn ut hva slags egenandel du har råd til om noe skjer, og beregne gjerne hvilken forsikring du vil ha ut i fra det.